joi, 28 februarie 2013

De ce Bulgaria e mereu înaintea noastră


De la începutul săptămînii, la cantină s-a tot făcut reclamă pentru 1 martie, cînd în Bulgaria vine mărţişorul (numit Marteniţa la ei). Aşa că astăzi a fost zi bulgărească la cantină... De curiozitate, m-am dus să văd despre ce era vorba.

Încă de la intrare, era o coadă imensă la un stand cu degustări, unde aveau brînză, caşcaval, tot felul de mezeluri şi pastramă, vin bulgăresc, dulceaţă de trandafiri, miere organică, biscuiţi cu ciocolată etc. Cu chiu, cu vai, am reuşit să-mi fac loc şi să atac şi eu brînza, care era o nebunie. Colega mea a rămas lipită de borcanele cu dulceaţă de trandafiri...

În cantină era un raion special, cu mîncare bulgărească, unde era o coadă şi mai mare, pe două rînduri. Aveau supă de linte, ardei umpluţi, caşcaval pane, plăcintă cu dovleac şi alte bunătăţi. Din păcate, pînă am ajuns noi în faţă, caşcavalul pane şi plăcinta cu dovleac s-au terminat, aşa că am rămas cu buza umflată. Nu ştiu dacă au adus prea puţine porţii sau bătaia pe mîncare a fost prea mare, dar cert e că standul cu mîncare s-a golit rapid.

La ieşire, ne-am oprit la un alt stand cu broşuri, unde aveau şi mărţişoare, iar un bulgar împletea şnururi pe loc şi le oferea doamnelor, în timp ce povestea despre tradiţia mărţişorului. Am plecat fericite de acolo, cu broşuri, mărţişoare şi un borcan început de dulceaţă, pe care l-a primit colega mea, după ce le-a înduioşat pe bulgăroaice, spunîndu-le că-i aduce aminte de casă. 

Pe drumul de întoarcere la birou, am avut totuşi un gust amar, întrebîndu-mă de ce nu se poate promova şi România la fel, fiindcă nu a fost un eveniment foarte costisitor, dar impactul a fost foarte mare. O fi atît de greu să muncim un pic la imagine ? Sau oare nu ne pasă, pur şi simplu ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu