După un decembrie plin de catastrofe și accidente, am
început luna ianuarie cam tot așa. Mai întîi, m-am îmbolnăvit… Am cumpărat de
la piață niște pateu de anghinare și am mîncat cu poftă toată casoleta. După
care mi s-a făcut rău și m-a luat cu leșin. Cum mănînc destul de des pateu de
anghinare (ce-i drept, de la supermarket) și știu toate ingredientele din el,
m-am dus săptămîna următoare din nou la piață să întreb ce naiba a pus omul ăla
în el, să mă lămuresc de ce mi-a fost atît de rău. Păi ce să pun, zice el:
anghinare, ulei de măsline, zeamă de lămîie, usturoi, pește… Am înțepenit cînd
am auzit de pește. Cum ați pus pește în anghinare ??? Păi niște anșoa, ca să-i
dea un gust mai bun, doamnă. E vreo problemă ? Da, zic, una mare. Sînt
vegetariană și n-am voie pește. Eh, da' n-am pus mult, să știți… Ce să-i mai
explic omului, că după 25 de ani de cînd n-am mai mîncat carne de nici un fel,
corpul meu nu mai tolerează așa ceva și consideră carnea o toxină. Orice
cantitate, chiar dacă altcuiva i se pare mică, la mine dă simptome de otrăvire
și credeți-mă că nu e plăcut deloc. Mă rog, finalul a fost că omul mi-a dat
mobilul lui și a zis să-l sun cînd mai vreau anghinare, că o să-mi facă el
special, fără pește. Nu prea știu dacă să mai am încredere… Deocamdată, mă
abțin.
După ce că rămăsesem fără bani la sfîrșit de an, au mai
apărut niște facturi neprevăzute. Electrabel nu mi-a reziliat contractul de la
fostul apartament decît după cel de-al treilea telefon și mi-a tot emis
facturi, așa că a trebuit să le plătesc, urmînd să ne socotim mai încolo și
să-mi dea banii înapoi. M-am mai trezit și cu un plic misterios de la un
laborator de anatomie patologică și citologie, de m-a și speriat. Dar era
analiza de la alunița scoasă anul trecut. Rezultatul analizei nu mi l-au comunicat,
probabil după ce vor primi cei 86 de euro ceruți. În ultima zi a anului, am
plătit și abonamentul pentru transportul în comun - 500 de euro pentru un an de
zile. În concluzie, am început anul cu dreptul, avînd în cont 2,07 euro. Așa că
am ciuruit și cardul de credit, ca să am ce mînca și să plătesc chestiile
urgente, pe care nu le-am putut amîna. Aici au intrat și biletele de avion și
camerele de hotel necesare pentru cinci city-break-uri, planificate pînă în
iunie. Fiindcă oricît de puțini bani aș avea, la călătorii nu renunț niciodată.
Prima deplasare din an trebuia să fie la Paris, unde
aveam un bilet de tren cumpărat cu multe luni înainte, fiindcă voiam să merg la
o expoziție. Și, după o perioadă atît de agitată, abia așteptam o ieșire din
monotonie… dar n-a fost să fie. Biletul meu era pentru 11 ianuarie, fix cînd
1,5 milioane de oameni au mărșăluit pe străzi, vegheați de poliție, armată și
lunetiștii de pe acoperișuri. Cu multă părere de rău (mai ales că biletul de
tren era nerambursabil), am renunțat, fiindcă nu aveam chef de balamuc. Las
vizita la Paris pe altădată…
Între timp, a intrat și Bruxelles-ul în alertă. Oficial,
e cod galben. Adică nu ne-a amenințat nimeni, dar ne băgăm noi în seamă, ca să
arătăm că avem cu ce. Dimineața, cînd merg spre serviciu și văd soldații în
uniforme de camuflaj și cu mitraliera de gît, postați în fața clădirilor
importante, îmi taie și cheful. La intrare e control suplimentar, făcut de
serviciul nostru de pază. Sper să n-o mai ținem mult așa, că e deprimant.
Diseară mă duc la aeroport, sper să nu fie iarăși balamuc
și controale, că m-am săturat să-mi dea toți teroriștii planurile peste cap !
Cum sa pui peste in pateul de anghinare? Cum sa faci o asemenea grozavie? E un nesimtit tarabagiul ala si trebuia sa i-o zici. Ne batem asa joc de retete? Toata lumea stie ca in pateul de anghinare se pune ceafa de porc.
RăspundețiȘtergere